Bij helft van bedrijven BHV niet gegarandeerd

0
1143

Bij vier op de tien bedrijven zijn er onvoldoende bedrijfshulpverleners aanwezig, zo blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas. Een op de vijf bedrijven geeft aan helemaal geen bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. Bij veel bedrijven ontbreken ook voldoende bedrijfshulpverleningsmiddelen zoals een AED of een EHBO-koffer.

Het ontbreken van deze hulpmiddelen en van getraind personeel levert tijdens een noodsituatie extra gevaar op. Thijs van Rooden, Branch Manager Safety bij Securitas: ‘De juiste bedrijfshulpmiddelen in je werkomgeving hebben is 1 ding. De aanwezigheid van bedrijfshulpverleners is vers twee. Deze bedrijfshulpverleners zijn getraind om veilig en effectief om te gaan met zulke bedrijfshulpverleningsmiddelen. Ook weten ze hoe een noodplan uitgevoerd moet worden. Als ze bij noodsituaties niet aanwezig zijn ontbreekt essentiĆ«le kennis. Als de hulpverleningsmiddelen verkeerd worden gebruikt kan het gevaar ook toenemen.’ Het advies is dan ook om altijd voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig te hebben.

De ARBO wet verplicht de werkgever om zorg te dragen voor de veiligheid en het welzijn van de werknemers. Ondanks deze regels geeft 3% van de bedrijven aan geen enkel bedrijfshulpverleningsmiddel in huis te hebben, 20% heeft geen verbandkoffer en ruim 50% van de bedrijven heeft geen AED. De aanwezigheid van een AED is geen verplichting ondanks dat het heeft bewezen meerdere levens te redden. Veel mensen zijn bang om gebruik te maken van een AED, vooral omdat er te weinig trainingen worden gegeven en mensen niet vertrouwd raken.

De Nationale Veiligheidsbarometer is een onderzoek van Securitas en wordt ieder jaar uitgevoerd. Dit jaar werd het onderzoek gedaan met medewerking van 455 ondernemers. De resultaten van de barometer worden gebruikt om zicht te houden op de markt en om klanten van Securitas van actueel advies te kunnen blijven voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here