Wiebes begrijpt onzekerheid over modelovereenkomsten ZZP-ers niet

0
908
Wiebes vindt zorgen over modelovereenkomst onterecht

Staatssecretaris Wiebes van Financiƫn vindt het onterecht dat bedrijven een zzp-ers zo onzeker zijn over het gebruik van de nieuwe modelovereenkomsten die de VAR verklaring hebben vervangen.

Onlangs bleek nog dat er ruim 4.500 aanvragen waren ingediend bij de Belastingdienst maar dat er maar 370 overeenkomsten waren goedgekeurd. Het merendeel van de overeenkomsten moet nog worden beoordeeld.

Wiebes benadrukt dat er tien algemene overeenkomsten zijn en vijftig voor een specifieke sector. Volgens de bewindsman zou iedereen hier mee uit de voeten moeten kunnen. “Als ik een onderneming had, zou ik me verder niet zo druk maken over de details. Dat soort kleine dingen leiden echt niet meteen tot boetes. De Belastingdienst is een heel redelijke partij”, aldus de staatssecretaris.

Bedrijven en zzp-ers maken zich ernstige zorgen nu veel modelovereenkomsten zijn afgewezen en de Belastingdienst veel langer doet over het beoordelen van de overeenkomsten. MKB Nederland sprak eerder over een bloedbad.

Indien er geen goedgekeurd contract is tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaat de kans dat de Belastingdienst iemand niet aanmerkt als ondernemer. Dat kan grote gevolgen hebben voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer met betrekking tot het afdragen van premies, btw afdracht en terugvordering en toekomstige opdrachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here