GVB zet spuugkit in voor snellere veroordeling

0
1071
Aanhouding na inzet spuugkit

Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) zet een spuugkit in om op die manier dna-materiaal te kunnen verzamelen van personen die medewerkers van het bedrijf bespugen.

Speciaal door een forensisch expert getrainde beveiligers van het vervoersbedrijf kunnen het speeksel verzamelen met de spuugkit om politie en justitie een extra opsporingsmiddel in handen te geven. Op 1 oktober is met begonnen met het inzetten van de spuugkit, deze proef duurt een half jaar. Mocht er een dna-match uitkomen dan wordt de verdachte vervolgd en kan er straf volgen.

In de spuugkit zit een plastic bewaarbuisje, handschoenen en een wattenstaafje. Het plastic buisje met speeksel kan bij de aangifte worden gevoegd als bewijsmateriaal.

Het spugen door personen wordt door het personeel gezien als een van de meest vernederende vormen van agressie. Binnen het vervoersbedrijf worden medewerkers tientallen keren per jaar bespuugd. Voor de komst van de spuugkit was het een stuk lastiger om verdachten van spugen te kunnen veroordelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here