Criminaliteit gaat van vader op zoon

0
934
Illegale marktplaats offline gehaald door politiediensten

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit  blijkt dat negen van de tien zonen van Amsterdamse criminelen ook de criminaliteit ingaan. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Amsterdamse politie zo meldt de Volkskrant.

Meer dan de helft van de zonen met een criminele vader heeft al eens een tijd in de gevangenis doorgebracht mede omdat ze niet het goede voorbeeld krijgen van hun vader. Hoofd operatie van de Amsterdamse politie, Hanneke Ekelmans, zegt dat kinderen niet het goede voorbeeld krijgen. “Criminele ouders nemen hun kind mee in hun wereld. De kinderen krijgen een volstrekt verkeerd beeld van wat normaal is”. Op de telefoon van een aangehouden verdachte werd tijdens onderzoek een filmpje aangetroffen waarop een jongetje de opdracht kreeg om zijn broer onder schot te houden.

Het onderzoek van de Vrije Universiteit liet zien hoe het de kinderen van de criminelen vergaat. Onderzoekster Meintje van Dijk bestudeerde diverse dossiers van jeugdzorg, justitie en politie. Het ging daarbij om 25 gezinnen met in totaal 76 kinderen. Daarbij werd vooral weer gekeken naar kinderen tussen de 19 en 33 jaar oud. Ook bleek uit het onderzoek dat vooral de ouders de kinderen faciliteren in het plegen van misdaden en dat ze meeprofiteren van hun kinderen in de criminaliteit. Een van de kinderen die tijdens het onderzoek werden doorgelicht was Baris Önder, een man van 26 die afgelopen jaar in Amsterdam werd doodgeschoten.

Ook blijkt uit het onderzoek dat dochters veel minder vaak in de criminaliteit terecht komen. Een verklaring voor het criminele gedrag van de kinderen kan ook zijn omdat ze vaak blootstaan aan traumatische ervaringen. 95 procent van de kinderen moest hun vader lange tijd missen omdat hij gevangen zat en meer dan 90 procent van de kinderen heeft gescheiden ouders. In 33 procent van de gevallen is de vader geliquideerd en in de meeste gevallen begint de moeder weer een nieuwe relatie met iemand die ook in de criminaliteit zit. Een moeder had zelfs een relatie gehad met 3 criminelen die uiteindelijk allemaal geliquideerd zijn of op een andere manier zijn omgekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here