Politieke ambtsdragers krijgen meer budget voor beveiliging

0
1157
Beveiliger verliest rechtzaak mishandeling

Politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, raadsleden en wethouders krijgen extra budget voor aanvullende beveiligingsmaatregelen. Ze worden steeds vaker persoonlijk aangesproken op besluiten die binnen de gemeente worden genomen en dat gaat gepaard met geweld, intimidatie en agressie.

Dat was reden voor minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om een brief te schrijven waarin hij aandacht vraagt voor een aantal extra maatregelen die er voor zorgen dat politieke ambtsdragers hun werk veilig en integer uit kunnen blijven voeren. Minister Plasterk maakt ook duidelijk dat hij erg blij is dat de incidenten zoals agressie en ander geweld steeds meer bespreekbaar worden gemaakt. Het blijven melden van incidenten en een eventuele aangifte is volgens de minister een heel belangrijke stap voorwaarts. Zo blijven politie en het Openbaar Ministerie ook betrokken bij de incidenten en kunnen ze eventueel advies geven over extra beveiligingsmaatregelen.

Daarom is er gekozen om een extra budget beschikbaar te stellen vanuit het ministerie. Op die manier hoopt men dat er extra maatregelen getroffen kunnen worden waardoor er veilig en integer gewerkt kan blijven worden. Ook is er sinds 1 maart de mogelijkheid voor de ambtsdragers om dag en nacht een beroep te kunnen doen acute psychosociale ondersteuning van het Instituut voor Psychotrauma (IVP).

De maatregelen zijn genomen na overleg tussen het ministerie en diverse beroepsverenigingen zoals de Wethoudersvereniging, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here