Justitie niet klaar voor aanslag

0
1165
Werkstraf voor mishandelen beveiliger

Alarmerend nieuws in de Telegraaf. Het Openbaar Ministerie luidt de noodklok omdat er nog miljoenen extra nodig zijn om georganiseerde misdaad, terrorisme en cybercrime beter te kunnen bestrijden. Vanwege een groot gebrek aan capaciteit blijven werkzaamheden liggen en is Justitie niet klaar voor een aanslag. De krant heeft een interne notitie in handen gekregen waarin het OM een en ander uiteenzet.

Om alle werkzaamheden goed uit te kunnen voeren zou er in 2017 sowieso al 13 miljoen euro extra nodig zijn en in de jaren daarna in totaal 26 miljoen euro. Zou zou het Openbaar Ministerie “aan de randen van zijn prestatievermogen” functioneren zo schrijft justitie.

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie moest al verschillende vragen beantwoorden. Zo stelde SP-kamerlid van Nispen al vragen over het document en wil hij dat het Openbaar Ministerie het extra geld krijgt omdat dit de veiligheid zou dienen.

In de betreffende notitie zouden alarmerende signalen staan. Zo zou het Openbaar Ministerie alleen het minimale kunnen doen op veel terreinen. Eerder verscheen er al een vernietigend rapport over de recherche, en nu dit document naar buiten wordt gebracht is de politiek nog in discussie over alle financiën.

Er zou meer geld nodig zijn voor onderzoeken naar corruptie. Volgens de nota zouden “corrumperende initiatieven vanuit de onderwereld” toenemen. Extra geld zou ook beschikbaar moeten worden gesteld voor de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie om de capaciteit te kunnen vergroten.

Door de beperkte middelen en het acteren op minimaal niveau kan de georganiseerde misdaad niet altijd goed worden aangepakt. Vooral kleine zaken waarin snel resultaat kan worden bereikt worden aangepakt. Meer omvangrijke zaken blijven vaak liggen.

Het Openbaar Ministerie wil graag moderniseren en hoog inzetten om bijvoorbeeld cybercrime beter aan te kunnen pakken. Er zijn op dit moment meer mensen slachtoffer van bijvoorbeeld computervredebreuk dan van fietsendiefstal, zo staat in het document. Ook motorbendes gaan steeds meer “digitaal” en gebruiken versleuteling om op die manier hun communicatie geheim te kunnen houden. Door het gebrek aan deskundige capaciteit is het nu niet mogelijk om dit soort zaken adequaat aan te pakken.

Ook de aanpak van de toenemende radicalisering is onderdeel van het moderner maken van het Openbaar Ministerie. Moslimextremisten zoeken elkaar vooral online op en communiceren via versleutelde berichten. Er is wel al geïnvesteerd om terrorisme beter te kunnen bestrijden, maar echt klaar voor bijvoorbeeld een aanslag is men nog steeds niet. Te weinig expertise, te weinig voorbereiding en te weinig capaciteit zorgen er voor dat er op minimaal niveau wordt gepresteerd.

En of de problemen nog niet groot genoeg zijn blijkt uit de nota ook dat het aantal zaken van kindermishandeling dat uiteindelijk bij het Openbaar Ministerie terecht komt erg klein is. Ook is er extra geld nodig voor de toename van verwarde verdachten en is er veel te weinig capaciteit om mensenhandel goed te kunnen bestrijden. Het aantal zaken hierin is juist weer gedaald met 20 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here