Portier mag van rechter geweld gebruiken

0
1846
man aangehouden na mishandeling portiers

Revolutionair, zo noemde Tjalling van der Goot de uitspraak van de rechter dat een portier geweld mag gebruiken. De advocaat is strafpleiter bij het bekende advocatenkantoor Anker en Anker in Leeuwarden. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed de uitspraak in een zaak van een portier die in 2009 werd aangeklaagd voor mishandeling.

Afgelopen maart werd de man vrijgesproken omdat de rechter van mening is dat een uitsmijter “bevoegd” is om lastige klanten in bepaalde gevallen met geweld de zaak uit te zetten. Het is voor het eerst dat een rechter beweert dat gepast geweld hoort bij het werk van een uitsmijter. Volgens van der Goot is het nu de hoogste tijd dat er een landelijke geweldsinstructie komt waarin duidelijk staat wat wel en wat niet mag. Koninklijke Horeca is blij met het vonnis van de rechter.

De Nationale Politie is minder in haar nopjes met de uitspraak en zit niet te wachten op geweldsbevoegdheden voor portiers. “Het geweldsmonopolie ligt bij de politie. Dat moet zo blijven”, zo reageert een woordvoerder.

Uitsmijters hebben regelmatig te maken met lastige klanten en kunnen soms niet anders dan met gepast geweld iemand de zaak uit te zetten. Ook zijn ze vaak betrokken bij het sussen van ruzies en het stoppen van vechtpartijen. Ook in die gevallen is het soms noodzakelijk om met gepast geweld in te grijpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here