Minder bolletjesslikkers Schiphol

0
890
Meer beveiligers voor Schiphol door wachtrijen

Het lijkt er sterk op dat de douane op Schiphol goede zaken doet nu het aantal bolletjesslikkers sterk minder is geworden. Het aantal personen dat drugs op een andere manier meeneemt is ook in aantal afgenomen. De douane zelf wil nog niet juichen over de resultaten en wil geen conclusie aan de daling verbinden. Dat doen ze pas als de daling doorzet.

In 2014 werden 822 mensen aangehouden in verband met het smokkelen van drugs. In 2015 daalde dat aantal naar 645. Het ging dan vooral om vluchten uit Curaçao, Bonaire, Suriname, Venezuela, Aruba en Sint Maarten.

De douane controleert in ieder geval niet minder dan voorgaande jaren aldus een woordvoerder. Wellicht laten smokkelaars de luchthaven links liggen en kiezen ze voor andere smokkelroutes. Woordvoerster Gera van Weenum: ” De ervaring leert dat de georganiseerde misdaad met andere routes reageert op maatregelen van de overheid zoals intensievere controles.” Ze benadrukt dat Curaçao en Duitsland, net zoals Nederland, strenger dan ooit controleren. Er zijn in de eerste helft van dit jaar al evenveel bolletjesslikkers opgepakt op Curaçao als in heel 2015.

Sinds 2003 zijn de 100% controles ingevoerd op Schiphol. Dat betekent dat alle passagiers op vluchten uit Sint Maarten, Bonaire, Suriname Aruba, Venezuela en Curaçao streng worden gecontroleerd met drugshonden, bagagecontroles, visitatie en bodyscanners. In 2016 zijn daar ook de controle van de passagierslijsten bijgekomen. Wie kort van tevoren boekt of de vlucht cash afrekent is mogelijk verdacht.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here